• ”Välfärden får inte bli beroende av problemspelare”

  I de flesta samhällen styrs vinsten från spelindustrin till allmännyttiga ändamål. Men hur stor är risken att ideella föreningar och organisationer blir beroende av spelintäkter? Kan organisationerna i värsta fall börja förespråka spelande för att trygga sina inkomster? – Vår välfärd får inte bli beroende av folks spelbeteende, säger forskarna.

  Läs mer
 • Sverige ser slutet för spelmonopolet

  Sverige planerar att konkurrensutsätta delar av spelmarknaden genom att införa ett licenssystem. Forskarna är ändå skeptiska till att det kommer att minska mängden spelreklam eller tillgängligheten till spel, som vissa hade hoppats på. För spelandets del gäller nämligen samma sanning som för alkohol – ökad tillgänglighet ger mer problem, visar forskning.

  Läs mer
 • "Vi måste få bukt med de uppgjorda fotbollsmatcherna"

  Vadslagning inom idrotten blir allt vanligare. Ungefär en sjundedel av fotbollsindustrins vinstmedel uppskattas härstamma från vadslagning. Samtidigt fortsätter bevisen på uppgjorda matcher tynga branschens rykte. Professor Daníel Thór Ólason från Islands universitet målar upp en domedagsprofetia om man inte får bukt med problemet.

  Läs mer

Ökad tillgänglighet ger mer skador – också då det gäller penningspel

De skador som uppstår till följd av penningspel kan regleras genom att minska tillgängligheten på spel, det här enligt forskaren Ingeborg Rossow som deltog i den internationella penningspelskonferens som hölls i Helsingfors i början av november.

Läs mer

Utan spelregler – mobilspelandets vilda västern

Appar som plingar till stup i kvarten. Med ett klick har du fyllt på ditt konto, utan att ens ta fram plånboken. Du kan spela var som helst och när som helst – i lunchkön, under ett tråkigt jobbmöte – bara en stund eller längre. Det här är verkligheten då spelindustrin har flyttat in i smarttelefoner och sociala medier.

Läs mer

Barn behöver bearbetning när föräldrars missbruk upphört

Det är först då en förälders missbruk upphört som barn berättar att de får utrymme att tänka tillbaka, känna efter hur de mår och reflektera över hur de påverkats. Även om det då finns möjlighet till återhämtning, pekar barns utsagor på att de kan brottas med många svårigheter, det här visar en ny studie från Uppsala universitet.

Läs mer
rss icon

Alkoholnyheter från NordenNyheter

Nordic welfare sparar cookies på din dator.

Läs mer om detta

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet