Filtrera efter år:

Alkoholnyheter från Norden

 • okt
  2016
  26

  Norge: Moderat alkoholbruk troligen inte bra för hälsan

  Ett moderat alkoholbruk är troligen inte hälsofrämjande, enligt en ny studie från Folkehelseinstituttet. Forskarna undersökte ifall enäggstvillingars sjukfrånvaro skilde sig från varandra i fall där den ena tvillingen drack moderat och den andra lite eller inget.

  Folkehelseintituttet
 • okt
  2016
  26

  Norge: Norska unga dricker och röker minst i Europa

  Norska unga i åldern 15-16 år dricker minst alkohol jämfört med sina jämnåriga i Europa. Denna grupp uppger också att de röker tobak och cannabis mer sällan än andra. Det visar den nya ESPAD-undersökningen som Folkehelseinstituttet rapporterar om.

  Folkehelseintituttet
 • okt
  2016
  26

  Finland: Debatt om alkoholipolitiken

  Samtidigt som alkoholkonsumtionen har minskat i Finland vill regeringen med ett nytt lagförslag göra alkoholen mer lättillgänglig och göra det möjligt att sälja starkare alkoholdrycker inom dagligvaruhandeln. Det skriver alkoholpolitikforskaren Thomas Karlsson från [...]

  Läs mer
 • okt
  2016
  26

  Norge: Forskare föreslår obligatorisk träning i missbruksvården

  Klienter inom missbruksvården har en höjd risk för att utveckla livsstilsrelaterade sjukdomar och intensiv träning kan ha en positiv effekt på deras fysiska hälsa. Nu vill experter införa obligatorisk träning inom missbruksvården, skriver Kompetensetjenesten ROP

  Kompetensetjensten ROP
 • okt
  2016
  26

  Danmark: Danska unga dricker fortfarande för mycket

  Ungdomarna i Danmark dricker fortfarande för mycket alkohol. Enligt den nya ESPAD-undersökningen ligger danskarna högt uppe i statistiken jämfört med andra europeiska unga. Sundshedsstyrelsen uppmanar nu föräldrar och skolor att hjälpa till att minska på alkoholkonsumtionen.

  Sundhedsstyrelsen
 • okt
  2016
  26

  Danmark: För mycket alkohol i hemmen

  Omkring 660 000 danskar har barndomsminnen om för mycket alkohol i hemmet. Nästan 20 procent av alla vuxna danskar har alltså som barn eller tonåring bott tillsammans med en person som drack för mycket alkohol, enligt en undersökning från Statens Institut for Folkesundhed.

  Statens Institut for Folkesundhed
 • okt
  2016
  26

  Sverige: Allt fler brygger öl hemma

  Svenskarnas alkoholkonsumtion fortsätter att minska, men hembryggt öl ökar i popularitet. Det visar årets monitormättning som genomförts av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, och som tidningen Accent skriver om.

  Tidningen Accent
 • okt
  2016
  26

  Sverige: Reklam för spritglass fälls

  Annonserna för alkoholhaltig isglass fälls av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, framför allt eftersom de i stor utsträckning riktar sig till barn och ungdomar, skriver Dagens Nyheter.

  Dagens Nyheter
 • sep
  2016
  21

  Sverige: Svenskarna vill ha hård reglering av alkoholreklam

  81 procent av svenskarna tycker att det är bra att alkoholreklam är hårdare reglerat än annan reklam, enligt en ny Sifo-undersökning som IQ låtit göra. Nästan 7 av 10 anser att alkoholreklam är förskönande.

  IQ
 • sep
  2016
  21

  Sverige: Brist i hjärnan kopplas till alkoholism

  Forskare från bland annat Linköpings universitet har upptäckt hur bristen av ett enzym som är viktig för impulskontroll, kan vara en viktig mekanism bakom alkoholberoende. Kunskapen skulle kunna leda till nya läkemedel, menar forskarna bakom studien, enligt SVT.

  SVT
Föregående Nästa 
Visar 1-10 av 1391 träffar

Nordens Välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet