• UNGASS: Han för brukarnas talan i New York

  Legalisering, svensk narkotikapolitik, narkotikamötet i New York och framför allt: brukarinflytande. Svenska Brukarföreningens Berne Stålenkrantz, en av Sveriges delegater vid narkotikamötet i New York, berättar vad han anser är viktigt just nu.

  Läs mer
 • UNGASS: Norge betonar flexibilitet

  Norge betonar att konventionerna måste vara fria att tolkas flexibelt. Det är det enda sättet att behålla deras legitimitet och hindra krav på legalisering av droger. Det säger politiska rådgivaren Fredrik Wang Gierløff då han yttrar sig om den norska ståndpunkten inför UNGASS.

  Läs mer
 • UNGASS: Avkriminalisering inget för Danmark

  Precis som många andra länder, så betonar även Danmark att FN:s narkotikakonventioner är flexibla. Just därför är avkriminalisering, injektionsrum eller heroinbehandling inte på UNGASS:s dagsordning – de är frågor för de enskilda länderna, säger danska Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V).

  Läs mer
 • UNGASS: Sverige till New York med bred delegation

  Sverige är tillsammans med Norge kanske det nordiska land som har förberett sig mest inför FN:s narkotikamöte (UNGASS) i New York. Den svenska delegationen leds av folkhälsominister Gabriel Wikström och i den ingår representanter från civilsamhället och riksdagen. Lina Pastorek berättar om hur Sverige har förberett sig inför mötet.

  Läs mer
 • Spelproblem ur spelares och anhörigas synvinkel

  När någons spelproblem för första gången avslöjas fylls ofta personen med spelproblemet av skam och rädsla medan den anhöriga förlorar förtroendet för personen. Praktikerna Charlotta Grönberg och Cata Forsström berättar om sina erfarenheter av att praktiskt arbeta med personer med spelproblem.

  Läs mer

Att flyta i flödet eller fastna i zonen?

Det är inte alltid spelautomaternas vinster som lockar. Känslan av vara i ”zonen” – att tappa uppfattningen om tid, kropp och plats är något som lockar storspelare. Jussi Palomäki drar paralleller till känslan av att vara ha ett ”flow”, något som bland andra skickliga schackspelare kan känna. Men vilken upplevelse kan poker ge, frågar sig Palomäki?

Läs mer

Män och kvinnor spelar fortfarande olika

Män och kvinnor spelar olika i Sverige, men spelproblemens utveckling följer ändå samma mönster. Vadslagning och poker är vanligare bland män, medan lotterier och bingo är vanligare bland kvinnor. Den förväntade feminiseringen av spel har ännu inte inträffat, konstaterar Ulla Romild.

Läs mer

Zone-tilat ja virtauskokemukset

Natasha Dow Schüllin tutkimusten mukaan raha-automaattien pitkän linjan pelaajille pelivoitot eivät ole yhtä merkityksellisiä kuin joskus saattoivat olla. Tärkeämpää on pakeneminen turvalliseen pelimaailmaan Zone-tilaan, jonne murheet eivät seuraa. Jussi Palomäki kirjoittaa siitä, miten Zone-tila on yhteydessä psykologiassa tunnettuun virtauskokemukseen.

Läs mer
rss icon

Alkoholnyheter från NordenNyheter

Nordic welfare sparar cookies på din dator.

Läs mer om detta

Nordens Välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet