English page Verkkosivu suomeksi

NAD: Temanummer om gambling

  • Folkhälsa
mar
2016
18

Män och kvinnor har olika spelvanor och kvinnors vanor påverkas av politik och sociala samt kulturella faktorer. Mer om detta kan du läsa i nyaste numret av vår tidskrift Nordic Studies on Alcohol and Drugs (NAD) som handlar om gambling.

Nordic Studies on Alcohol and Drugs 1/2016Tidskriften lyfter bland annat fram att svenska män oftare satsar pengar på hästar och sport, medan kvinnor satsar på lotterier och bingo. Artikeln kategoriserar de tillfrågade personerna enligt hur ofta de spelar. Poker och vadslagning förekommer inte alls bland dem som spelar sällan.

En annan artikel handlar om hur finska kvinnor talar om och beskriver sina gamblingvanor. Kvinnorna lägger vikt vid hur deras sociala omgivning accepterar gambling. En del kvinnor beskriver hur de döljer effekterna av sina spelproblem av rädsla för att förlora sin partner.

I tidskriften ingår också en australiensisk undersökning om att kvinnor kan se gambling som ett sätt att umgås med andra, hantera stress och fly traumatiska händelser. Det här gäller både dem som anser sig spela för nöjes skull och dem som anser sig ha ett problem. Kvinnor med problem beskriver sig som ensamma och ångestfyllda.

Nordic Studies on Alcohol and Drugs 1/2016 (Nytt fönster)

NAD för lata (Nytt fönster)

Läs också nya artiklar om gambling på webbplatsen popNAD.com! (Nytt fönster)

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet