English page Verkkosivu suomeksi

Konferens om ungas rättigheter synliggjorde gemensamma utmaningar

  • Funktionshinder
nov
2016
17

Norden delar många likvärdiga utmaningar och bör därför utbyta erfarenheter oftare. Det var många överens om efter veckans konferens på Åland om FN:s rättigheter för unga med funktionsnedsättning.

I Norden står det ganska bra till med rättigheterna för unga med funktionsnedsättning. Men vi kan bli bättre på att utbyta erfarenheter. Det menade Ålands socialminister Wille Valve som inledningstalade under Nordens välfärdscenters konferens om barns och ungas rättigheter enligt FN:s barnkonvention.

Han var inte ensam om den slutsatsen utan den delades av flera av föreläsarna och deltagarna.
– Det är ”vildt fedt” om vi kan fortsätta att mötas, säger Kim Steimle Rasmussen, projektledare på Sammenslutningen af unge med handicap.

Men det handlar inte bara om att utbyta erfarenheter mellan länderna i Norden, tyckte Fie Suryaninoff, också hon från Sammenslutningen af unge med handicap i Danmark.
– Vi bör inkludera individerna som det handlar om mycket mer och inte bara lyssna på experterna och politikerna, säger hon.

Konferensen var uppskattad och sammanlagt hade ett nittiotal deltagare tagit sig till Mariehamn och centret Alandica Kultur & Kongress.
– Vi fick höra många bra och användbara exempel på hur man runt om i Norden tagit barnkonventionen från ord till handling, säger Lars Rottem Krangnes som är projektledare på Nordens välfärdscenter.

Här kan du lyssna på Ålands Radios inslag från konferensen.

Se konferensen i sin helhet på YouTube.

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet