English page Verkkosivu suomeksi

Glada Hudik imponerade i riksdagen

  • Funktionshinder
  • Välfärdspolitik
okt
2014
28

Det är en stark upplevelse att vara med i den stund när ungdomars drömmar förverkligas. Därför var vi många som var berörda i går, i den svenska riksdagens Andrakammarsal. Delar av Glada Hudik-teaterns unga ensemble uppträdde inför nordiska parlamentariker och andra gäster och levde sina drömmar: de stod på scen och gjorde ett fantastiskt framträdande.

Övre bilden: Ellinore Holmer imponerade med sin sång. Undre bilden: Alexander Rådlund i samtal med Hanna Rådlund. Foto: Fredrik SjögrenDet var i samband med Nordiska rådets 66:e session som Glada Hudik-teatern gjorde ett kort avbrott i sin Sverigeturné med kritikerrosade "Trollkarlen från Oz". Skådespelarna Ida Johansson och Alexander Rådlund berättade om sin kärlek till gemenskapen i teatern och vilken stor betydelse den har haft för deras självkänsla och utveckling. Ellinore Holmer trollband publiken med sin sång och för varje uppträdande, för varje möte med en ny publik kommer Glada Hudik-teatern närmare sitt mål: Att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda.

Lovar arbeta för förändring

Också Phia Andersson, Nordiska rådets nyblivna vice president, var berörd när hon, som avslutning, lovade att arbeta för förändring:
- När vi går ut härifrån ska vi förändra, vi ska skapa förutsättningar för fler ungdomar att förverkliga sin potential.
Evenemanget öppnades av Penilla Gunther, Nordiska rådets välfärdsutskotts nya ordförande, som välkomnade den förändrade synen på människor med funktionsnedsättning.

Tips om public service-avtal

Ingrid Burman, Handikappförbundens ordförande, betonade vikten av att bekämpa stereotyper och påminde alla närvarande att Danmark och Sverige har skrivit in i avtalen med public service-företagen att dessa måste samverka med funktionshindersorganisationerna.
- Det är ett litet tips till de andra länderna, sa Ingrid Burman.
Nordens Välfärdscenters projektledare Maria Montefusco, sekretariat för Rådet för nordiskt samarbete om funktionshinder, berättade om Rådets arbete och om Nordenturnén med projektet "Synlighet i kultur och media för personer med funktionsnedsättning". Evenemanget i riksdagen var en värdig avslutning på det projektet.

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet