English page Verkkosivu suomeksi

Ældreråd: - Velfærdsteknologi skal give livskvalitet

  • Välfärdspolitik
  • Välfärdsteknologi
nov
2014
5

Som et led i en nordisk turné havde Nordens Velfærdscenter og Welfare Tech inviteret til debatarrangement i Odense. Her deltog blandt andre Odenses ældreråd i debatpanelet. For dem handler velfærdsteknologi først og fremmest om livskvalitet for borgeren.

I Odense består Ældrerådet af 15 folkevalgte medlemmer, der rådgiver politikere og udvalg om oplevelser, udfordringer og ønsker fra byens ældre. Velfærdsteknologi er naturligvis ofte på dagsordenen, og ifølge formand Merete Helgens er holdningen positiv i Ældrerådet.

- Bestemt, vi er meget positive, og vi følger udviklingen tæt. Det er navnligt hverdagsteknologi, der har vores interesse, og vi er meget opmærksomme på alt, hvad der kan hjælpe vores ældre medborgere til en bedre og mere uafhængig hverdag, siger Merete Helgens.

Meningsfuld teknologi

Merete HelgensHverdagsteknologi kan være mange ting. Et klassisk eksempel er robotstøvsugere, men skylle-tørre-toiletter og stemmestyring af hjemmets funktioner er også ved at blive udbredt.

- Vi ser store perspektiver i velfærdsteknologien, men det er afgørende, at det giver mening for borgeren. Det må meget gerne være økonomisk gavnligt for kommunerne, men det skal først og fremmest tjene borgeren, siger Merete Helgens.

- Robotstøvsugere er på vej ud i de ældres hjem, men det har ikke været uden udfordringer. Det har vist sig, at der har været hjem, hvor de ikke er egnede. Det viser, at det er nødvendigt med en individuel vurdering af den enkelte ældre, før vi bringer en teknologi ind i hjemmet.

Et skridt på vejen

Imidlertid er det vigtigt for Merete Helgens at understrege, at Ældrerådet i Odense er utrolig positivt indstillet overfor de nye muligheder, der viser sig. Det må bare ikke blive løsningen og svaret på alt. For Ældrerådet er målet livskvalitet, og så kan velfærdsteknologien være vejen derhen.

Derfor følger rådet også med i udviklingen i Danmark og de øvrige nordiske lande.
- Gennem Danmarks Ældreråd samarbejder vi med organisationerne i de andre lande, og det er meget interessant at følge med i. Vi er både ens og forskellige, så det er spændende at se, hvad der bliver arbejde med, siger Merete Helgens.

 

Fler nyheter om arrangemanget: 


 

Det här arrangemanget ingår i vår pågående Nordenturné:

 

Bild med två händer samt texten vågar vi åldras i Norden, Nordens Välfärdscenter på turné i Norden 2014

Under turnén har du chansen att diskutera framtidens äldreomsorg med Nordens främsta samhällsdebattörer, politiker, forskare och representanter från ländernas  äldreorganisationer.

Program för NVC på turné 2014: 

Nordens välfärdscenter | tel: +46 8 545 536 00 | | En institution under Nordiska ministerrådet